Върховният съд на САЩ може да отмени законното право на аборт

...
Върховният съд на САЩ може да отмени законното право на аборт
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ е напът да отмени законното право на аборт в цялата страна |

Върховният съд на САЩ може да анулира законното право на аборт в цялата страна съгласно изтекла чернова на правосъден документ. В проектостановище от 98 страници арбитър Самюел Алито написа, че решението от 1973 година по делото " Роу против Уейд ", с което се узаконяват абортите в Съединени американски щати, е " извънредно неправилно ", съобщи Би Би Си.

Ако Висшият американски съд анулира решението, " законите за задействане " могат неотложно да създадат абортите противозаконни в 22 американски щата. Очаква се съдиите да се произнесат с решение едвам при започване на юли.

Това провокира незабавни митинги от страна на демократите, както на последователи, по този начин и на съперници на абортите, пред Върховния съд в понеделник вечерта.



Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и водачът на болшинството в Сената Чък Шумър - и двамата демократи - излязоха със взаимно изказване, в което се споделя, че в случай че отчетът е прецизен и  " Върховният съд е подготвен да наложи най-голямото ограничение на правата през последните 50 години ".

Изданието Politico разгласява цялостния текст на изтеклия документ, като цитира арбитър Алито да споделя: " Роу грешеше през цялото време. Мотивите му бяха извънредно слаби и решението имаше пагубни последствия. И надалеч от това да доведат до национално решение на въпроса за абортите, делото разпали диспути и задълбочиха разделянето. "

Законът от 1973 година е в полезрението на американския Върховен съд, защото се обмисля оспорването на възбраната за аборт след 15-ата седмица в Мисисипи, което съдиите разгледаха през декември. Заплахата за делото " Роу против Уейд " идва в миг, когато репродуктивните права са застрашени в щатите с републикански настройки в Съединени американски щати.

Нито Върховният съд, нито Белият дом са коментирали изтеклата информация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР